Κι όμως δεν ήταν η Αλίκη: Αuτή η πασίγνωστη ηθοποιός ήταν η αυθεντική Λίζα στο «Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο»
25 days ago
6

Το «Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο» είναι μία από τις κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

 

Προβλήθηκε τη σεζόν 1959-1960 και έκοψε 239.530 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, ανάμεσα από 52 ταινίες, που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα.

Πρόκειται για μία αισθηματική κωμική ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και παραγωγή της Φίνος Φιλμ, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Χρήστος Τσαγανέας.

Πριν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, πέρασε από το θέατρο και σημείωσε τη δική της επιτυχία και εκεί, με τους ίδιους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούσαν και στην ταινία, εκτός από μία περίπτωση.

 

Το «Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο» από το θέατρο στη μεγάλη οθόνη

Η πρωταγωνίστρια της θεατρικής παράστασης, η 26χρονη Άννα Καλουτά, δεν έπαιξε ποτέ στην ταινία και τη θέση της πήρε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, διότι το έργο ανέβηκε στη σκηνή το 1944 και στον κινηματογράφο μεταφέρθηκε το 1959, οπότε η ηθοποιός ήταν ήδη 40 χρονών και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υποδυθεί τη μαθήτρια και την αντικατέστησε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Στην εν λόγω ταινία συναντήθηκαν για πρώτη φορά η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Μάνος Χατζιδάκις και ακολούθησε μία μακρόχρονη συνεργασία, καθώς συνεργάστηκαν στη συνέχεια και σε άλλες ταινίες.

 

Το σινγκλ της ταινίας, που περιείχε το «Γκρίζο γατί» και το «Έχω ένα μυστικό», έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και αποτέλεσε τον πρώτο χρυσό δίσκο στην Ελλάδα.

enimerotiko.gr