Το enikos.gr στο χωριό του Άη Βασίλη – Ο Γιώργος Φραντζόγλου περιγράφει τις διαφορετικές γιορτές
3 years, 3 months ago
6

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Ο Γιώργος Φραντζόγλου ζει μαζί με τη σύζυγο του και τα παιδιά τους στο χωριό του Άη Βασίλη, έναν ονειρικό προορισμό για τα Χριστούγεννα. Μίλησε στο enikos.gr και μας μεταφέρει μέσα από τις φωτογραφίες του στις ομορφότερες γωνιές του χωριού.

“Η επιλογή για εγκατάσταση στον αρκτικό κύκλο ήρθε συνειδητά και ως φυσικό επακόλουθο της αγάπης μας για το χειμώνα, το χιόνι και την ανέγγιχτη φύση. Θα μπορούσαμε άνετα να μένουμε και κάπου πιο απομονωμένα, βορειότερα ακόμα από το Ροβανιέμι, αλλά αυτό θα έκανε την ανατροφή των παιδιών και την εύρεση εργασίας δύσκολα. Ίσως στο μέλλον… Η ζωή εδώ είναι αρκετά ήρεμη θα έλεγα, δεν υπάρχει αυτή η πίεση κ η βιασύνη που βιώνει κάποιος στην Ελλάδα. Σε αυτό φυσικά βοηθάνε και οι υποδομές και ο τρόπος που είναι δομημένη η κοινωνία αλλά και η νοοτροπία του κόσμου” δήλωσε στο enikos.gr ο Γιώργος Φραντζόγλου.

“Ζούμε κοντά στην φύση, είναι μέρος της καθημερινότητας και η επαφή με αυτήν σε χαλαρώνει. Επίσης 7 μήνες τον χρόνο ζούμε στην “κατάψυξη” κάτι που μας ευχαριστεί πολύ. Υπάρχουν 2-3 ακόμα Έλληνες στο Ροβανιέμι, αλλά εμείς είμαστε η μοναδική αμιγώς ελληνική οικογένεια με παιδιά εδώ” περιγράφει.

Πώς είναι όμως οι γιορτές στο Ροβανιέμι;

“Έχουμε μια φινλανδική οικογένεια που είναι σαν συγγενείς μας εδώ και κάνουμε μαζί τους παραδοσιακά φινλανδικά λαπωνικά Χριστούγεννα. Δηλαδή το πρωινό τρώμε ρύζι με βούτυρο και κανέλα (κάτι σαν τον δικό μας ρυζόγαλο) μετά πάμε για πατινάζ, έπειτα καφές με τάρτες με μαρμελάδα βατόμουρο, το απόγευμα φαγητό, κάποιο κρεατικο στο φούρνο συνήθως είτε τάρανδος ή άλκη ή ίσως χιονοπερδικα (αν και εγώ και η γυναίκα μου είμαστε χορτοφάγοι, όμως έχουμε δοκιμάσει). Το βράδυ σάουνα και επιτραπέζια παιχνίδια”.

“Το αγαπημένο μου μέρος στο Ροβανιέμι (αν και έχω πολλά) είναι ο ψηλότερος λόφος της πόλης που έχει θέα στα δάση, τις λίμνες και τα ποτάμια. Η καθημερινότητα και οι συνθήκες ζωής στην Ελλάδα δεν μας έχουν λείψει καθόλου, ωστόσο μας λείπει λίγο το ανάγλυφο της χώρας μας και η ποικιλομορφία του, με τα βουνά, τα φαράγγια και τις ακτές. Φυσικά και πρόσωπα, φίλοι και συγγενείς μας” προσθέτει.

“Είμαστε από τους τυχερούς σε σχέση με όλον τον υπόλοιπο πλανήτη και η καθημερινότητα μας δεν έχει αλλάξει καθόλου τον τελευταίο χρόνο με τον κορονοϊό. Όλα λειτουργούν κανονικά και η ζωή κυλάει φυσιολογικά όπως και προ covid. Γενικότερα στο μεγαλύτερο μέρος της Φινλανδίας και ακόμα περισσότερο εδώ στην Λαπωνία συμβαίνει αυτό. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η έλευση των τουριστών, καθώς τέτοια εποχή, τα υπόλοιπα χρόνια είχαμε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο” τονίζει.