Δημήτρης Παπανικολάου: «Ο Νίκος Γκάλης έβαλε τα κλάματα όταν έμαθε ότι έχω το σύνδρομο Άσπεργκερ»
2 years, 7 months ago
6

«Δεν είναι ασθένεια ο αυτισμός»

Ο Δημήτρης Παπανικολάου έχει γράψει την δική του ιστορία στον χώρο του αθλητισμού και ως πρώην καλαθοσφαιριστής αλλά και ως πρώην προπονητής, καθώς είναι ο μοναδικός Έλληνας μπασκετμπολίστας που έχει κατακτήσει δύο φορές το triple crown (Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα και κύπελλο), με διαφορετικές ομάδες: το 1997 με τον Ολυμπιακό και το 2007 με τον Παναθηναϊκό.

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας ωστόσο, είναι έτοιμος να γράψει μία διαφορετική ιστορία, εξίσου σημαντική. Ο Δημήτρης Παπανικολάου γνωστοποίησε πριν λίγες ημέρες ότι πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, γεγονός το οποίο τον ξάφνιασε όταν του ανακοινώθηκε, πριν λίγα χρόνια, από τον γιατρό του.

Ο ίδιος μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο σύνδρομο Άσπεργκερ αλλά και στην σπουδαία πρωτοβουλία που αναλαμβάνει με το Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αναφερόμενος στους δύο θρύλους του μπάσκετ δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με το θέμα. Ο Νίκος Γκάλης μάλιστα «έβαλε τα κλάματα» όταν του αποκάλυψε πως βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα του αυτισμού.

«Δεν είναι ασθένεια ο αυτισμός, έχει βαθμίδες, έχει στάδια με περισσότερες δυσκολίες», είπε στην συνέχεια ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έδωσε στο γεγονός ότι πολλά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού βιώνουν bullying επισημαίνοντας πως πρέπει να σταματήσει άμεσα.

«Δεν έχουν πρόβλημα αυτά τα παιδιά, το πρόβλημα αφορά την υπόλοιπη κοινωνία», τόνισε  αναφέροντας πως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες πάσχουν από σύνδρομο Άσπεργκερ ή συνολικά στο φάσμα του αυτισμού.

Αναφορικά με την σύμπραξη του με τους Νίκου Γκάλη και Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο Δημήτρης Παπανικολάου τόνισε ότι θα αναληφθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες για δράσεις, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά τα παιδιά, επειδή κάνουν μοναχικά αθλήματα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε σε ομαδικά αθλήματα, φυσικά σιγά-σιγά», ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι και «τα ειδικά σχολεία να “συνυπάρξουν” με τα γενικά σχολεία, καθώς τα παιδιά που πάνε σε αυτά, σε λίγο καιρό θα βρεθούν μαζί έξω στην κοινωνία».

Ο Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «MEGA» θέλησε να ενημερώσει αλλά και να πληροφορήσει τον κόσμο για το θέμα του αυτισμού, καθώς πολλοί και κυρίως οι γονείς, το θεωρούν ταμπού.

«Του είπα… άσε μας ρε γιατρέ που έχω Άσπεργκερ. Πλάκα μου κάνεις; Πίνω καφέ με κόσμο, κυκλοφορώ, έκανα 20 χρόνια καριέρα, είμαι κοινωνικός. Μου λέει δεν είσαι κοινωνικός, ακόμα κι αν πας κάπου θα πιάσεις το κινητό σου και θα χρειαστείς στιγμές να πας στην άκρη. Σήμερα είμαι 44, το έμαθα πριν από περίπου δύο χρόνια. Τρομάζει λίγο η λέξη πολλούς, ακόμα και η γυναίκα μου, όταν είπα ότι τώρα ήρθε η ώρα, με ρώτησε αν είμαι σίγουρος και της είπα ότι είμαι σίγουρος», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Εντάξει, αν υπάρξει κάποιος να πει καμιά κακοήθεια, ήμουν στα γήπεδα τόσο καιρό, έχω ακούσει διάφορα, λίγο bullying κι εγώ θα το αντέξω. Πιθανόν ζω για πάντα με αυτό και δεν το ήξερα. Μπορεί σε κάποιες εκρήξεις θυμού να με έχει επηρεάσει το σύνδρομο, αλλά θεωρώ ότι με ωφέλησε κιόλας. Όταν ενώνονται άλλοι άνθρωποι μαζί, η δύναμη μεγαλώνει. Και αυτοί οι δύο άνθρωποι (Γκάλης – Αντετοκούνμπο) δεν υπάρχουν σαν ονόματα, η οικουμενικότητά τους δεν υπάρχει.

Τους έχω εξηγήσει τα προβλήματα και στην Ελλάδα και τι θέλω να κάνω και άρεσε και στους δύο πάρα πολύ. Να ενώσω αυτά τα παιδιά με την κοινωνία, να μην είναι απομονωμένα. Και οι γονείς όταν ακούν τη διάγνωση έχουν ένα μικρό θρήνο μέσα τους, τρομάζει η λέξη, σοκάρονται και μετά αρχίζουν και παλεύουν με θηρία. Και είναι κρίμα να παλεύουν με θηρία. Είναι θέμα δικό μας να μάθουμε τι συμβαίνει», κατέληξε.